Titel: Då man "råkt för."

Meddelare: Hustru?   År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Sundbron

De har förr i tiden haft mycket tal om, att folk "råkt för." Då man blivit hastigt sjuk eller ofärdig, så har man "råkt för," och detta har man trott bero på att man "kommit för nära något osynligt." Då har man "kastat ut" för att bli bra igen. Man skall ta av den sjukes eller ofärdiges hår, naglar och kläder samt skrapa av guld, silver och messing, som finnes i det huset. Dessa delar samlar man ihop i ett papper, går till den plats, där man "råkat för" och kastar det med vänstra handen baköver vänstra axeln, varefter man går därifrån utan, att se sig om. Detta skall göras mellan kl. 12 och 1 på natten. Vet man ej platsen, där man "råkat för," så går man i en korsväg och kastar ut. Detta måste för det mesta göras av någon annan än den sjuke.