Titel: Osynliga på lasset.

Meddelare: Olle Norin  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hallsta

Om man råkar ut för, att lasset blir för tungt för hästen, utan att man vet varpå det beror, skall man stiga framför hästen och titta mellan remtyget och hästens huvud, så händer det, att man får se märkvärdiga saker. Det är då de, fått se, att det suttit fullt med folk av det där osynliga släktet på lasset.

Erik Andersson i Boltjärn talade om för mig, att de en gång skjutsat ett lik. Han hade ej kört långt, hästen blev alldeles sjöandes av svett och orkade inte draga längre på några villkor. Han tog så och tittade efter, som han blivit lärd. Då såg han en stor kråka sitta på likkistan. Han gick då och strök med handen utefter, men sen var det väl inte fara för att hästen inte orkade med. -- Det är väl närmare en 50 år sen nu, men det är nog sanning ändå, för han talade om det själv.

Ur Hammarsedtska arkivet. Döden 6. Lasstyngd.