Titel: Det här skall ha inträffat i Ånge. …….

Meddelare: Jon Jonsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Telje

Det här skall ha inträffat i Ånge. En gumma höll på att göra dricka. Hennes enda barn, en liten flicka, råkade falla i ett kar med het vört och brände upp sig. Modern blev alldeles utöver sig och kunde ingen tröst ge. Blev det så sommar, och hon satt en dag ute på bron och grät. Då fick hon höra ett underligt sus uppe i luften, och då hon tittade upp, såg hon en skara stora, vita fåglar kretsa omkring där uppe. Flocken sänkte sig småningom och var med en mängd vitklädda flickor, det där. Även hennes lilla döda dotter var med. De tog så ihop till en stor ring och lekte och syntes ha så innerligt roligt. Blott hennes egen lilla flicka stod på sidan såg sorgsen ut. - "Varför får du inte vara med och leka?" frågade modern. "Jo, du sörjer mig så mycket, kära mamma, att jag ej kan ha något roligt". "Gå i Herrens frid!" svarade modern. "Jag skall aldrig mera sörja dig". Strax sprang flickan fram och tog plats i ringen, och skaran svingade sig under jubel och sång mot höjden, därifrån den kommit.

Ur Hammarsedtska arkivet. Döden 6. Gengångare.