Meddelare: Anders Mattsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

Under far min lydde ett forpagterfolk. Han hette Jöns Persson och hustrun Ingrid, och hon var född i Stug(u)sjön i Bräcke. Hon talade om en händelse, som väl höres alldeles otrolig, men den lär nog vara sann. Det var medan hon var hemma hos sina föräldrar. De hade släktingar i Revsund i Stugsjö. En av dessa skulle gifta sig. Ingrid var bjuden till bröllopet men måste vara hemma, så att föräldrarna skulle få fara. Det var storbondfolk det där, så att man väntade, att bröllopet skulle räcka flera dagar. Emellertid kom Ingrids föräldrar hem redan dagen därpå, ty där hade blivit ett förvillat spektakel. - Bruden hade haft två fästmän, men kunde förstås inte ta mer än en. Den andre fästmannen blev emellertid bjuden på bröllopet, och, då det var slut på begåvningen, kastade den försmådde fästmannen björnhamn på brudgummen. Det blev ett falit liv i salen. Han, som blivit till björn, skulle promt ut och till skogs. De höll inte på kunna hålla honom i salen. Men till sist lyckades prästen ställa honom till människa igen. Det var många i Stug(u)sjön, som inte trodde, då Ingrids föräldrar talade om det där, varför de for till bröllopsgården för att själva ta reda på saken, och då fick de se, att björnen klöst djupa ränder i träet på väggarna för att komma ut. Ingrid själv hade också sett de där märkena, efter vad hon påstod. - Ingrid kom till sist på socknen och på 1860-talet. Jag minnes henne mycket väl.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm. Trollkunniga I.