Uppteckning nummer NM-SHA01196

Meddelare: Johan Otterström  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Magdbyn

Det var hemma i Värmland, på den tiden, då digerdöden, de kallar gick. I Nyeds församling hade de på den tiden en präst, som hette Torrelius, han sades t.o.m. kunna med den onde. Så gick T. en dag över en hed, som ligger mellan Nyeds och Brattfors socknar och kallas Brattforsheden. Så mötte han först en gosse, som kom och bar en räfsa på axeln. "Vart skall du hän?" frågade prästen. "Jag skall till Nyed och räfsa", blev svaret. Kom där så en flicka efter med en kvast. "Vart skall du hän?" frågade prästen. "Till Nyed och sopa", svarade hon. Det där var pesten själv, si, och han hade varit i Brattfors, och där hade alla dött. - "Ni ska få vara här på heden och räfsa allt, vad ni orkar", sade T., och så tog han och band fast dem vid en enbuske, och sen dog ingen mer i pesten i hela landet. - Nog såg jag en torr enbuske vid den där heden, men inte fann jag det vara så märkvärdigt. De gamle trodde emellertid, att pesten stod bunden där, och de påstod att det inte skulle växa någon ljung kring den, men jag tyckte, att det växte på ett ungefär som eljest.

Ur Hammarstedtska arkivet. Nm: Sjukdomar V.