Titel: Selen hämtad på julkväll

Meddelare: Hemmansägare Nils Anton Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

En bonde här i Flärke skickade en julkväll pigan i stallporten efter selen. Han skyllde på, att han skulle laga något i den tills på morgonen, då de skulle köra i julottan. Men saken var den att han ville veta, om det var någon sanning i en gammal fabel, han hört, nämligen att den, som går efter selen på julkväll och ej vet, vad det innebär, skall få se sin tillkommande "isyne".

-Flickan var mycket blek, då hon kom in. Husbonden frågade henne om orsaken till detta. "ska jag inte vara blek", sa hon, "jag mötte Lang Erk här på bron, å jag vart så rädd!"- Den karlen blev hon också gift med. Han hette Erik Månsson och var hemma här i Flärke. De båda är döda för länge sen.

Samm uppt. även under rubrik: III Högtider. g.) "Märken" under julen - magi.