Titel: Medel mot "förråkt"

Meddelare: Hustru katarina Berglund  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Getberg

Då man fått kliande utslag har det hetat att man "råkt för" ur luften. Det skulle komma från andemakterna detta onda. För att bota det har man brukat "blåsa i vatten." Man tog vatten ur någon kallkälla i skogen. D.v.s. att man inte skulle hämta vatten där till dagligt bruk. Då man hämtade vattnet skulle man stoppa ner flaskan under vattnet och låta den rinna full samt sätta i korken eller lägga på locket innan man tog upp kärlet ur vattnet. Sedan blåste man med smidespusten tre gånger i kärlet, varefter vattnet var färdigt att använda. Man tvättar på utslaget därav "lite när man tyckte." Sparades av vattnet från ena dagen till den andra så skulle man se till att ingen sov i det rum, där flaskan förvarades. Man fick ej slå något av detta vatten på marken utan det som till äventyrs blev över skulle man kasta på elden. Bäst skall det ha varit, om källan runnit mot norr.