Titel: (Svart-Mårten: 1).

Meddelare: Johan Månsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ede

(Svart-Mårten: 1).

Hans Persson i Parteboda skulle köra hem ett lass sörifrån skogarna. Kom han så mitt för Loktorpet, där Svart-Mårten, en trollfinne, bott långt tillbaka. Bar det sig inte bättre till, än att lasset fastnade mitt för Loktorpet, och det var omöjligt få hästen att draga lös det. Hans trodde att det var Mårtens ande, som varit framme och ställt till detta spektakel. Han spände därför raskt ur hästen och for hem. Andra dagen for han dit igen och skulle då lösa lös lasset. Han sade: "Kom du i dag som i går så vet du jag läs fader vår, för Guds ord, som är andens kraft, skall död dömma i avgrunden fast". Det där hade han väl funderat ut under natten, men det hjälpte ej. Lasset satt fast lika hårt. Men då kom det en annan gubbe körandes samma väg, och han var icke så där vidskeplig, utan tog och undersökte saken, och då visade det sig, att ena meden trängt sig fast mellan två stenar, så att det ej fanns makt i världen, som kunde dra släden framåt. Då de ryckt släden tillbaka, gick det lätt komma hädan. - Det är länge sen detta skedde, för det är bara så pass att jag minnes H. P-n, och då var han urgammal.

Ur Hammarsedtska arkivet: Trollkunniga I.