Meddelare: Johan Sjölund  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ede

Sigfrid Jonsson i Rossjö var trollkarl och kunde bland annat ställa björn. Så hade han en dräng, som kallades Fin-Kristian. Så skulle de båda gå och slå 5/4 mil från hemmet. Då de gick, glömde Sigrid tobaken på bordet hemma. Drängen såg det där och stoppade tobaksrullen i sin ficka. De kom på slåttern, skulle gubben ta sig en tuggbuss och märkte först då att han var utan. Då blev han förstås harm, för han var sträng tobaksbrukare. "Vill du lära mej ställa björnen, så ska jag springa hem efter tobaken åt dig", sade drängen. Det är ingen småsak att springa 5/4 mil för en pris och därför gick Sigfrid in på villkoren. "Fin-Kristian gick bara ett stycke till skogs och lade sig och sov den tid han skulle behöva för att springa hem. - Frampå hösten blev de där två oeniga och drängen gav sig iväg från Sigfrid. Då han kom ett stycke till skogs, kom där en stor björn rusandes efter honom och syntes tänka att han rejält skulle riva ihjäl honom. Sigfrid Jonsson hade skickat honom efter drängen. Men nu kom han inte ihåg, att han lärt drängen ställa björn, och det blev en dyr historia för honom. Drängen skickade björnen tillbaka men inte till gubben själv utan till hans kreatur, och den dagen rev björnen fyra kor för Sigfrid Jonsson.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.