Titel: "Stö-Jonke" 1. Fasttrollade hästar.

Meddelare: Anders Wiklund  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ovansjö

"Stö-Jonke" 1. Fasttrollade hästar.

Här i Ånge var det en trollgubbe, som gjorde storprov en gång. Det är väl en 40 år sedan. Han hette Jon Persson, den där, men kallades i dagligt tal "Stö-Jonke" för han var född i Stöde. - De höll på köra bjälkar bort på skogen, några stycken. En dag, då Jon Persson skulle köra på skogen efter foder, mötte han bjälkkörare. De svor och skällde och bad honom dra för fan i våld ur vägen. Han svarade ingenting utan körde på sidan förbi dem. Men det var bjälkkörare, som inte kom ur fläcken med sina lass. De fick stå kvar till dess "Stö-Jonke" kom tillbaka. - "Har ni inte kommit längre än?" sporde han så försmädligt. - Ja, så kör nu då!" mente han. Då slapp det lös för dem, men nog aktade de sig för att vara uppkäftiga mot "Stö-Jonke" efter den dagen.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.