Titel: Förråkt -blåsa i vatten

Meddelare: Änka Elisabet Svanholm  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Äskja

I min uppväxt var det mycket vanligt att de "blåste i vatten" och botade "förråkt" därmed. Man skulle hämta vattnet från en skogskälla, som rann i norr. Man skulle öppna korken under vattnet, låta flaskan rinna full och så sätta igen korken. Sedan var det att blåsa i smedjan med pusten i vattnet eller också med nio nässelpipor, tre gånger med varje pipa. Sedan tvättade man sig med detta vatten. Då man tog vattnet, skulle man lämna efter sig nio obegagnade knappnålar. Rået skulle ha något i stället för botemedlet.
Det var vissa personer, som anlitades att blåsa. De brukade samla in förråd av nässelpipor på sommaren, så att de skulle ha till vintern, ty piporna gick inte använda mer än en gång. De skulle då brännas upp. Blev något över av vattnet, skulle detta bäras till en korsväg, där man kastade det baköver vänstra axeln och sedan gick sin väg utan att se tillbaka.