Titel: Min mosters man Jon Jonsson i Ede, …….

Meddelare: Maria Granbom  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hallsta

Min mosters man Jon Jonsson i Ede, hade köpt en häst i Norge, som han kallade "Baggen". Första våren, då han släppte den där till skogs, kom han alldeles totalt bort. Morbror trodde, att Baggen rymt hem till Norge, men han skulle ändå söka efter honom. Kommen till skogs, fick han höra hästens skälla, men han kunde aldrig nå fram dit ljudet hördes. Det flyttade sig undan ideligen. På detta sätt gick det i hela åtta dagar. Kom han så till ett torp här sörpå skogen, där en finne bott. Stället kallas Lokberget. Då hördes åter skällan. Om en stund fick han se en gubbe komma och leda hästen, och efter gick en liten pojke. Strax framför honom öppnade de en grinda, som han aldrig sett och som inte fanns där heller. Inom den släppte de hästen, och i detsamma sade pojken till gubben: "Men då vi körde förbi, då gick det allt bra fort". Så fick morbror igen Baggen, men då var han så mager, att han inte höll på få honom hem.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.