Uppteckning nummer NM-KHA01361

Meddelare: Karl Erik Sundin  År: 1914

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Sunnansjö

Lars Larsson i Leringen tjänade jämte en annan karl dräng på ett ställe. Lars hade en väska, som kamraten var förbjuden titta i. Men då Lars en gång var borta, kunde den andre ej styra sin nyfikenhet utan öppnade väskan. Där var dödben och varjehanda andra trollmedel. Men gissa på!. Lars hade ont känt på sig, att den andre drängen varit i hans trollpåse, för då han kom hem, sade han: "Det där skall du inte göra om, för då kommer du att fara illa därav. Den här gången skall det bero, för du har gjort det i oförstånd".

Ur Hammarsedtska arkivet: Botemedel VI.