Uppteckning nummer NM-KHA01362

Meddelare: Erik Olof Boström  År: 1908

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Fagervik

Jag kan inte förstå, huru de kunnat ligga och rota på kyrkogården efter ben och dyl. som de gjort, men de måste visst ha varit ovanligt hårda av sig. Emellertid har det inte gått bra för alla. I Vike var det en, som hette Steffan Olov Larsson. Han var med och byggde ett hus i kyrkbyn. Då de fått upp kroppåsen, blev det förstås kalas. De blev i fyllan, och på kvällen hittade Sven Sallen, som var fullständig körrgårdskarl, på, att han och Steffan skulle gå i kyrkogården. De gjorde så, och där skulle de ha grävt upp och fått ett barnlik och därjämte tagit en del annat. Så tog de var sin båt för att ro över sjön. Blev så Steffan ansatt av något osynligt ute på sjön. Han var ej så pass hemmastadd i sådana konster, att han kunde värja sig utan tog och kastade i sjön, det han tagit, men det skulle han ej hava gjort, utan fraktat det tillbaka, då han ej var säker på sin sak. Efter den dagen blev han tokig, och det satt i, ända till dess han träffat en visman, som kunde råda bot. Under den där tiden hade jag honom till kure åt mig ett tag, men jag tordes ej låta honom gå efter mig i skäret, för han bar sig åt så konstigt. Bäst han gick så slog, kastade han ifrån sig lien och slog sig med handen än på den ena axeln och än på den andra, och då grinade han till sig så otäckt styggt. Han blev, som sagt, inte bra, förrän han träffat en som kunde rå på sånt.

Ur Hammarsedtska arkivet: Botemedel I.