Titel: Dom såg jordbyggarkreatur….

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Hans Halvarsson  År: 1917

Socken/stad: Haverö

Dom såg jordbyggarkreatur för som spatsera på ena sidan, af Ljungan. De spatsera på sjöstranden på den södra, krithvita kor. I Turingen var det dom som såg det flera mornar å rad. Det året var det höstflod, och ofvanför sjön här i orten hade det dragits in bom tvärs öfver strömdraget, och temperaturen var en tio grader varmt, och det gjorde att då strömmen gick emot bommen, samlades ikring en sten en stor massa med hvitt skum, och det där bröt sig löst och gick den ena tappen efter den andra efter strömdraget utefter södra stranden på sjön. Då i dimman och töcknet på mornarna såg det där väl ut för dem som var på norra sidan som om det skulle ha varit hvita kor därifrån det kom. Det var en som flotla och drog en bom tvärs öfver. Det var flera som hade sett dem, var en 30 år sen.

Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.