Meddelare: Henrik Peter Hörnlund  År: 1908

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Virke

Ol. Persson i Västbyn var trollkarl. Då han en gång körde till Sundsvall, beställde Steffan Ersson en kanna linfrö med honom, men han skickade inga pengar. Olle köpte fröna och lämnade det åt Steffan men fick inte betalt. Någon tid därefter krävde han Steffan, och då nekade denne för skulden. Då blev Olle rasande och sade: "Då du är så förbannat usel, så skall du få lika många smådjävlar i huset som det finnes antal linfrön i en kanna". Efter den dagen blev det ett djävla rustande i Steffans. De drasade och levde på nätterna, de där andarna, och ingenting fick vara i fred. Då hade de dit en annan trollkarl, som nämndes Gammel-Kalle i Hellinge. Han flidde rent i huset, men då blev Olle rasande på honom och tog till att att förgöra hans hästar, men det gick ej, ty Kalle lärte vara stakare i trolldom än själva fan, påstod de. Han skickade tillbaka trollslaget, så att Olle till sist blev så gott som utan hästar. Då måste Olle få till hjälp sin granne, en torpare som hette Pål Vest. De slog ihop sina kunskaper, och då måste Kalles hästar stryka med. En söndagsmorgon träffade Kalle Pål vid kyrkan, och då gick han och tackade honom och sade, att hade inte Pål hjälpt Olle, så hade nog hans hästar rett sig. - Jag hörde själv Pål Vest berätta detta på gamla dagar, och han grät och sade, att det var den största synd, han någonsin gjort, så var det då han trollade ihjäl hästarna för Gammel-Kalle.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.