Uppteckning nummer NM-NHA0735a

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Landstingsman Hans Halvarsson  År: 1917

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Överturingen

Kreaturen skulle gå öfver och under stål första gången de skulle ut. Hände att de brukade vara "hårt" kringhvärfda af jordbyggare så att de ej kunde gå därifrån. Då va de tillsammans med en oxe som hette "vitt oxen" och som med dem och kon slapp inte därifrån, förrän oxen var belåten på kon, och då gick han därifrån i vissa fall, och i vissa fall fick folk lof att gå dit och ta dom därifrån, det var olikt. Ibland hade den där oxen släppt loss kon, så att hon fick gå. Jordbyggarna kallas de underjordiska. De hade kreatur, stora hjordar ibland. Fanns en kvinna här som hade umgänge med en jordbyggare, så att hon fick en pojke.

Finns en gångstig som går öfver sjön, tvärs öfver berget och därborta är en flod Hortes å (?) med Hortessjön och där va de och fiska, och där va de och slog slåtter och den där kvinnan hade reda på en jordbyggare i berget, och den for hon och kalle på. Han var rent af morsk att han var utaf den släkten.

Nordiska museet. Frågelista. Kreaturens skydd och trevnda I.