Uppteckning nummer NM-NHA0736a

Meddelare: Pål Jönsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: By

Det är länge sen, men nog tror jag, att det ändå är sant. - Ute i Holmsjön, ungefär mitt emellan By och Vassnär, gick siken till i stora mängder vid en holme under lektiden, och stor sik var det. Emellertid blev folket i de båda byarna ovänner om fisket, och till sist gick det så långt, att en karl blev ihjälslagen där ute vid holmen. Han hette Une, och efter honom kallas holmen än idag Uneholmen. --- Sedan dess har sik aldrig lekt på denna plats, och, om man någon gång får en sik dit den där holmen, så är den röd på fenorna.

Nordiska museet. Frågelista. Fiske och sjöfart. Fiske.