Meddelare: Anders Mattsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

Det är skada, att han inte kan få tag på en av de där biblarna, som blev förbjudna. - Jasså, han vet inte det, han, som är studerad karl. Nog har väl han hört talas om, att de tagit bort två Moseböcker ur bibeln, och de ha väl också ändrat något av det, som är kvar. - Men vi ser tillräckligt av det, som finnes, för ett märka, att religionen kommit till vidskepelse. Rassjö-fin var då väl rakt ingenting till trollkarl mot Moses. Han kunde ju vända vatten i blod och skapa paddor, så att de gick i husen. Det har någ stått och i bibeln, i Moseböckerna, huru han bar sig åt, men det hade förstås inte varit gott ta något band på människorna, då de fått reda på sånt. Emellertid har jag hört sägas, att det gammalt funnits en bibel med sju Moseböcker i byn, men nu lär de väl ha förstört den kan jag tro. De ha haft den där gömd, för det blev strängeligen förbjudet att ha dem. Det var en gubbe där, som var så där vetenskaplig. Han sade sig ha läst i den, men han fick inte fram den, han heller, så ofta han ville.

Ur Hammarsedtska arkivet. Trolldom och magi I.