Meddelare: Ingr. Säll  År: 1908

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Loviken

I Vike fanns det en karl, som kunde lite mer än andra. Han hette ändå Pål Vest och hade suttit på Marstrand i många år, för att han råkat slå ihjäl en karl, som stal näver på hans skog. På fästningen hade han väl fått reda på sådana där trollkonster, för där fanns det förstås gossar av alla slag. - En släkting till Pål var ute och sköt hare en vår. Någon, som hörde skottet, förgjorde bössan för skytten, så att han aldrig mer kunde hitta på. Gick han så till Pål och beklagade sig. Han gjorde bössan bra igen, men, inte nog därmed, han ställde det så, att han, som förgjort bössan, icke fick kasta vatten, förrän han varit till Pål Vest och fått bot. - Så nog ha de kunnat alltid, de, som velat befatta sig med dylikt.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.