Titel: (Lars Larsson) 4.

Meddelare: H.C. Hornlund  År: 1908

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Vike

Det var före mitt minne. Pappa hade två drängar. En av dessa var trollkarl. Han hette Lars Larsson och blev med tiden mycket eftersökt. Då han var hos pappa, blev det en gång bröllop i Nordanede. Drängarna ville vara med, och så en kväll tog Lars en skopa, lät kamraten sätta sig i själva skopan, och själv tog han plats på skaftet, och så bar det iväg. Den kvällen hade det på bröllopet hänt en hop spektakel. Bäst de gick där med fullastade brännvinsbrickor, var de rensopade, utan att någon visste, huru det gått till. Drängarna hade väl verkligen gått omkring osynliga där. Lars Larsson skulle kunna sånt, och därom finns många berättelser.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.