Meddelare: Ing. Marg. Persdotter  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Granboda

I min barndom var det alldeles bedrövligt med varg här på skogarna. Det gick aldrig en dag, utan att jätarne måste slåss med de där odjuren. En dag tog de 18 småfäkreatur av oss uppe i bodarna. Detta var ändå sen jag började jäta. Strax vi kom till skogen på morgonen, satt det två vargar mitt i vägen. - En kväll, då vi höll på gå och lägga oss, fick vi höra, att fåren sprang runtom i fähuset. Då vi såg efter, satt det två vargar i fägården. De brydde sig ej det minsta om, att vi skrek och alarmerade oss, men då tog pigan en liten handbila och kastade mot dem, och då sprang de ned på vallen, där de satte sig och ylade. Då pep det och svarade i alla berg, för det var fullt av vargar överallt. Det var om tröttsamt. - En höst, sedan vi släppt kreaturen, kom det åtta vargar in till gården. En av dem var så djärv, att han hoppade inom och tog en killing, men då han skulle tillbaka ut, tappade han killingen, och då skyndade sig jätarjäntan och tog igen den. Han var visst tandlös den där vargen, för han hade ej skadat killingen det minsta. Men så tog Per Grund och satte bort vargarna, och sedan ha de inte synts till.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm. Däggdjur II.