Meddelare: Märta Larsson  År: 1908

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Fågelvik

Det var en gubbe här öst på socknen, som var mycket mefull. Först bodde han i Loviken, men sedan köpte han sig ett ställe nere vid kyrkan. Andra året, han var där, blev det ett mycket svårt år. Det såg ut som tänkte det ej bli något alls på Nils Matt`s åkern. Han trodde, att avundsamma grannar gjort detta, och därför for han till en trollkarl i Liden, som hette Jonas Vikholm, och fick honom med sig. Denne gick kring åkern, fäktade med armarna och sade: "Så svart, som här är, så grönt skall det bliva!". Nils Mattson gick efter, och han hade så stark tro, att han tyckte, att de få gröndilar, som fanns, blev längre och grönare. "Vet du," sade han till Jonas, "det gör mån genast!". - Men han fick svagår ändå.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.