Titel: (Lars Larsson i Leringen) 3.

Meddelare: Erik Olof Boström  År: 1908

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Fogelvik

Lars Larsson, gubben här borta i granngården, som dog för en 18 år tillbaka, var inte att göra spektakel av. Han kunde trolla, men han gjorde aldrig något ont därmed. Vi växte upp tillsammans. Han var född här uppe på verket. Jag hade honom under lämpliga tider till närmaste granne utan att lida någon men av honom, men väl hjälpte han oss många gånger, då något blivit i olag med folk eller fä. - En här uppe på verket fick så ohyggligt med styng, att han höll på gå åt. Så skickade man bud till Lars Larsson och bad honom komma och ge hjälp, om han på något vis kunde. Han svarade, att han inte kunde komma förrän kl. 6 på kvällen men då kom han och hade med sig en liten flaska. Han påstod, att det onda skulle må ge sig, om det så än var själva dödsstyngen. Så fort karlen tagit in ur flaskan, gav sig styngen, och han blev bra och levde sedan i många år. Han hette Jonas Petter Vikholm och var ett år äldre än jag.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.