Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Landstingsman Hans Halvarsson  År: 1917

Socken/stad: Haverö

Hört af en gubbe född 1796, hans far var med om att fånga den sista bäfvern här i trakten. Han fick öronen af fadern. Det var i Hortes å. Nu lades ut ett not som var ringar på öfre tömmen och genom den var sträckt ett snöre som höll upp nätet som sättes öfver floden. Där bäfvern kom öfver ån, i det där nätet så drogs nätet ihop så att det blef i en massa och han snurra in sig i det och i den tömmen hänger nätet som fästades med sina ringar, på satt i änden ett spö som var satt i backen och på det spöet satt en klocka som kom i ringning då bäfvern har kommit på nätet och ryckte. Då fick jägaren skynda sig dit och ta den därifrån för i annat fall kunde bäfvern slita sönder nätet och ta sig den. Lär ska finnas ett nät kvar i en stugby här.

Nordiska museet. Frågelista. Däggdjur 1.