Meddelare: Fru Anna Selina Hallberg  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hallsta

En gumma, som jag brukar ha att hjälpa till med ett och varje, påstår att hennes bror var sien, då han var barn, d.v.s. att han hade förmågan se förborgade ting. Den gåvan fick han, då han en gång kröp under en likkista i vilken en död låg. Den döde var en gumma, som i livet kallades "Lång-Stina", och var håken för att ha mördat ett barn och drivit trolldom. Det har varit den tron, att ju vedervärdigare på alla vis den är, som ligger lik, ju större sienförmåga skall den få, som lägger sig under hans kista. Den där pojken, som det nu är fråga om, hade en gång i skogen mött fyra små gubbar, som kom och bar ett lik. Då han tittade åt sidan försvann de. En annan gång hade han i skogen mött en stor brokig häst. Han gick fram för att klappa den, men då försvann den. En gång gick han i skogen och sökte efter kreaturen en natt. Då fick han höra en flicka komma och driva boskap förbi honom. Hon kökade och hojtade åt kräken, skällorna skramlade och fåren bräkte. Så hörde han ett le (en grinda) öppnas ända intill sig. Kreaturen hördes gå genom leet, och så skällde en hund "tre ord", och sen var allt tyst igen. Den gången såg han ingenting. En annan gång hade han sett den döda "Lång-Stina" gå omkring utan huvud i ladugården och släppa lös kräken. Han var som sagt sien, men den förmågan misste han, då han gick till nattvarden första gången, säger syster hans.

Ur Hammarsedtska arkivet. Döden III. Syn av likskaror, i syne.