Titel: Gammalt bodde på Sörleringen två finnar …………….

Meddelare: Märta Larsson  År: 1908

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Fogelvik

Gammalt bodde på Sörleringen två finnar som närmaste grannar. Jag vet ej, om de var de första bebyggarne, men det är då inte otroligt, för det är finnar, som där först slagit sig ned. De där två hade mistat sina hästar och följdes så åt för att söka rätt på dem. De fann dem och lade sig så att vila en stund, innan de gick hem för de var långt till skogs. Då den ene syntes ha somnat, steg den andre upp och skickade hem sin häst och tog sedan på sig björnhamn och flög på den andres häst för att riva ihjäl den. Grannen låtsades emellertid sova, men, då han såg den andres tilltag, steg han upp, tog bössan och sköt ned honom. For han så hem och talade om, att han skjutit en björn, som ville riva hästen. Då var det någon, som for dit för att taga vara på björnen, och då de började flå den, fann de att det var grannarsgubben.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.