Meddelare: Märta Larsson  År: 1908

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Fagervik

Det här har inträffat i Liden i mitt minne, så att det skall väl vara sant. En gumma gick en morgon till skogs med kreaturen. Hennes son som var tolv år, skulle strax efteråt söka rätt på henne och hjälpa henne hem med lite ved. Han kom emellertid bort, och de kunde ej finna honom, fast de gick skall efter honom flera gånger. Tre år därefter hittade de hans ben i Brunsjöberget. I det där berget brukade det allt vara oknytt. Nu trodde man, att gossen blivit bergtagen, och att bergfolket ej haft makt behålla honom längre, varför de tagit ihjäl honom.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen VII.