Titel: En händelse ska jag tala om, som jag då vet är sann, ………….

Meddelare: Ingrid Säll  År: 1908

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Loviken

En händelse ska jag tala om, som jag då vet är sann, för jag har varit med om den själv. Jo, jag är sonhustru här i gården. Strax jag kom hit, miste vi fåren. Det var på våren, då vi skulle flytta till fäbodarna, så att vi ville nödvändigt ha igen dem. Sprang så jag och en av svägerskorna upp mot bodarna och sökte, men vi såg väl ingenting till. Vi höll på bli trötta, och hungriga var vi. Lade vi oss så ned på bovallen och tittade på varandra. Fick vi så höra, att det var någon, som kom och dampade och gick efter fägatan. Öppnade han så grinden och kom in på vallen, men vi tittade ej upp, ty vi trodde, att den där karlen, eller vad det var, skulle försöka skrämma oss. Men han kom aldrig fram, och, då vi såg efter, syntes ingen till. Då kom vi ihåg, att det nog inte var något riktigt med det där, för hunden hade ingenting brytt sig om. Bäst det var, fick vi höra fåren komma springande uppifrån skogen och fägatan ned genom och in i fähuset, så att det lät "tripp, tropp" efter golvet. Vi blev förstås glada och sprang till fähuset, men där var alldeles tomt från kräk, så det finnes nog någonting, som vi inte kan se. Vi tog emellertid och gick åt det håll, därifrån vi hörde fåren komma, och där fann vi dem, men det var långt dit.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.