Uppteckning nummer NM-SHA01266a

Meddelare: J. Öhman  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö

Vi har haft många stygga historier om frimurarna. De har sagt, att de bruka narra folk till sig, hugga av dem huvudet och stoppa ned dem i tunna och skicka dem till hundturken. Särskilt hågade har de varit på mycket feta personer, ty för dem har de fått bra betalt. Hundturken lär ska begagna dem till nattvardskött, för där har de en annan religion så att de ska ha kristet. - Så har de sagt, att de bruka dra lott om vem som skall dö, och då har de ett stort hjärta, som de trycker på, och då dör personen, som är i tur, var han än befinner sig. - De sade, att en prost här i Borgsjö var frimurare. Då han skulle begravas, kom det frimurare hit och ordnade. Ingen skulle få se i kistan, men drängen bröt upp kistan, och då fanns där intet annat än högra armen och huvudet. Resten var sten, har de sagt.

Ur Hammarsedtska arkivet: Sägner III.