Meddelare: Margareta Öberg  År: 1914

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Anuagård

En gång kom en främmande man till en bondgumma och bad henne komma med och hjälpa hans hustru, som låg i barnsnöd. Hon följde med honom ut, och då tyckte hon, att hon lyftes upp i luften och fördes långt bort i vinande fart. Så kom hon till ett främmande ställe, och där den främmandes hem. Barnet föddes och lindades, och sedan skedde henne färden lika hastigt och lustigt. Men innan det bar iväg, sade mannen i huset till henne att hålla fram sitt förkläde. Hon gjorde så, och han öste det fullt med hyvelspån. Hon behöll det för att ha det att tända eld i, då hon kom hem, men då hon kastade spånorna i spisen, förvandes de till silverpengar. Hon hade varit hos de underjordiska.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.