Meddelare: Anna Otterström  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Magdbyn

Det ser ut underligt, att människorna ska ha förmått så pass mycket, att de kunnat skicka iväg så stort djur som björnen att göra skada på dem, som de haft något emot. Men det har de kunnat, för det har jag sett exempel på inte äldre än jag är. Ja, det var på det sättet, att mina föräldrar bodde på morfars hemman i Hjulåsen och hade sina kreatur tillsammans med de andras. De hade aldrig mera än ett par kor, men det såg ut alldeles som sökte björnen ut dessa och rev dem men lät de andras vara i fred. De skaffade sig andra i stället, men även dem rev björnen. Så pågick det ända tills de mistat åtta. Då sökte de en visman, och han gav dem besked om orsaken till olyckan. Jo, det var en bror till mamma, som satt björnen på kreaturen. Egentligen var det inte han själv, som gjorde det, utan hans svärfar. Se det var det sättet, att den där morbrodern hade velat ha hemmanet, men mamma fick det, och då blev svärfar hans rasande och tänkte ut, att, om de inte kunde ha några kräk, skulle de må flytta bort från gården och låta morbror få den. Så ställde den där vismannen ihop något åt pappa, som han skulle smörja på korna, och han sade, att inte skulle de behöva mista flera kor på det där viset, och sedan syntes inte björnen till mera. - Men, tänk att morbror blev ånger på det där, han gjort, och en dag på ålderdomen kom han till mamma och sade, att han för hennes räkning satt in 300 kr. på banken, för att han gjort henne skada. Det där skulle inte hans barn få reda på. Men så dog gubben, och då fann de bankboken. De kunde inte få ut pengarna från banken, för det var skrivet i mammas namn. Så fick de fullmakt att ta ut de där 300 och vi fick ingenting av dem. - Men det var då ändå bra, att morbror ångrade sin ogärning, innan han dog.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm. Trollkunniga I.