Titel: Gammalt tillbaka i tiden fanns i Jämtland en man, …….

Meddelare: Olov Nilsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

Gammalt tillbaka i tiden fanns i Jämtland en man, som de kallade Back-Erik, och han lärde då vara en spjuver av allra värsta sorten. En gång skulle han köra till Stockholm och for då genom Helsingland. Då han en kväll bad om husrum på en bondgård, nekades honom detta, ty de hade så långt efter vatten. - "Finnes då ingen här, som kan visa brunn?" sporde Erik. Joo, nog fanns det sådana, och de hade anlitat flera stycken, men ingen av dem hade kunnat förstå, att där på gården fanns vatten. - "Nog ska det väl finnas vatten här," sade Erik. "Jag ska ta och visa ut en brunn." Ja, kunde han det, skulle de vara mycket tacksamma. Han gjorde en hop konster ute på gården, och så bar det iväg med honom in i storstugan och upp i spisen där. - "Gräver ni här," sade han, "så garanterar jag, att ni ska få vatten." Sedan for han till en gård i närheten, och där fick han låna hus. - Nästa år for han också förbi där, och då var storbyggningen borta, och i stället stod där en pump. De hade tagit hans skämt på allvar, gräft och fått vatten. Den gången blev han ofantligt väl mottagen och han låg där flera dagar, drack och kalaserades.

De berättas, att han en gång for över till Norge. Då han kom över gränsen, infann sig tullsnokarna och skulle visitera hans lass. Erik spände då ifrån hästen, slog ihop skaklarna framtill och sköt in hela lasset i hästen, så att de inte kom åt att snoka i hans varor, men det där lär väl ändå vara bara en saga.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.