Titel: Skogsväsen.

Meddelare: Ingrid Söll  År: 1908

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Loviken

En vinterkväll skulle jag gå till Vike. Det var innan landsvägen byggdes, så att vi hade vintervägen efter sjön ett stycke. Ute på sjön fick jag höra, att det kom en körare efter mig. Jag tittade tillbaka och såg då mycket väl, huru hästen nystade på och sprang. Jag t.o.m. såg öronen på honom, för det var klart månsken. Jag skyndade på, så att jag skulle hinna in till land och slippa stiga på sidan vägen ute på sjön, där snön var djup. Jag inbillade mig också, att jag skulle få åka med den där. Just då jag nådde land, blev det tyst bakomför mig, och, då jag tittade tillbaka, såg jag ingen körare till. Då kom det något susande genom luften över mig. Det lät, som då det stormar riktigt hårt, men det var alldeles lugnt på kvällen. - Skjutsen, jag hoppades på, for över mig. Det synes underligt sånt, och nog är det något konstigt till, som vi inte har så väl reda på.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen.