Meddelare: Ingrid Sän  År: 1908

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Ludvika

Far min brukade göra linor av svinhår, men det var andra slags svin än vi nu har. De var mindre och fick längre hår, och de var magra. Det blev på lag som ull men var strävt. För att få det böjligt packade han in det i en gryta och slog på hett vatten och lät det stå en stund. Då han skulle spinna det, lade han det på en stol eller kubbe med något tungt ovanpå. Sedan spann han med "slänna" (= vingelsnälla, ej slända). Han kunde ha ända till nio tottar i varje rep. De användes till notlinor, var mycket starka och ruttnade ej.

Ur Hammarstedtska arkivet: Husliga sysslor II. Spånad.