Titel: Jakt.

Meddelare: Gästgivare O. Olsson  År: 1914

Socken/stad: Holm  By/kvarter: Östbyn

För två år sedan var jag och en gammal gubbe härifrån grannskapet ute och jagade hare en höstdag. Hararna ville inte gå fram, för det var yrväder. De höll sig inne i skogen, där det var omöjligt få ordentligt håll. Flera harar kom i mitt pass, men jag sköt alltid bom, eftersom jag fick se dem bara ett kort ögonblick. Till slut blev jag rasande och sa, att vi skulle gå hem. Men gubben tröstade mig och sa: "Dä är inte den värrota, tycker jag, att smällen ska höras till bys, så att någon kan "fördärva" (förtrålla) bössa, och förresten ska de väl vara döva de gamla, som kunnat den konsten". Jag lade honom emot. Inte var det möjligt göra sånt, inte. Men då drog han fram en hel hop exempel från sin egen praktik. Mer än en gång hade han fått bössan förstörd för sig. Jag blev uppiggad och beslöt driva med honom lite. På ett träd satte jag upp ett papper till mål, räckte honom bössan och befallde honom skjuta, men han ville inte. "Skjut bara!" sa jag i sträng ton. Han gjorde så och träffade bra. "Inte är dä nå fel på den här bössa," sa han. "Inte var det nå fel på den, då jag gick hemifrån," svarade jag, "men jag vet inte i vad slags sällskap jag kommit. - Jag har emellertid hört, att om man kan räkna ut, vem som förtrållat ens bössa och får den att skjuta ett skott med den, så skall den bli bra igen. Nu får vi väl se. "Herre Jesses", utropade gubben. "Inte tror han väl, att jag kan nånting sånt?. Och om jag än kunde, så inte ville jag väl bruka det på ett dött ting. Nää då!"

Strax därefter fick hundarna upp en hare, som jag verkligen lyckades skjuta. Men då blev gubben storögd. Han har beklagat sig för många, huru tråkigt han tyckte det var, att jag skulle "tro honom om slikt".

Ur Hammarstedtska arkivet: Jakt och skallgång.