Titel: I björnhamn.

Meddelare: Olof Ersson

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Boltjärn

Vid byn Tälje flyter en å, Täljeån, ned i Borgsjösjön av Ljungan. Långt uppefter Täljeån finnes en plats, som i min ungdom besnämndes Jämtskogskvarnen, emedan åbon på gården Jämtkrogen där haft kvarn i forna tider. Till den där kvarnen, enligt sagan, kom en gång en björn, som var så slängder att öppna kvarndörren och gick in i huset och åt mjöl. Detta gjorde han flera gånger, men så till sist bar det sig ej bättre än att han blev skjuten vid ett dylikt tillfälle. Man hade ej lite förvånats över denne björns förstånd och skicklighet. Nu kom emellertid förklaringen därtill. Då man flådde honom hittades under huden, runt midjan ett bälte med kniv och slida. På den senare stod namnet Sven Krog. Denne person, som var hemma på Jämtkrogen, hade kommit bort för flera år sedan. Därvid skall så hava tillgått, att en av hans ovänner, som kunde trolla, förvandlat honom till björn. Det var sålunda i själva verket Sven Krog, som man skjutit. Men det där tilldrog sig långt, långt tillbaka i tiden, ty i min barndom syntes ej minsta tecken efter honom.

Ur Hammarsedtska arkivet: Trollkunniga och kloka I.