Meddelare: Johan Sjölund  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ede

Då jag var en 16-17 år, blev jag då så rädd en gång, då jag var borta i en tjärn och metade, att jag sprang hem. Jag stod på en flyttuva ute i tjärnen, och abborren nappade allt, vad jag hann slänga upp. Så fick jag på andra sidan se en karl, som stod och flintade och högg med en stor bila på en tall nere vid tjärnen. Jag kan ännu se, huru det glimtade av bilan. Så föll tallen ned i vattnet, och då kom det en så stor våg över, där jag var, att jag höll på sköljas bort från tuvan. - Det var sjörået, som väl tyckte, att jag tagit nog mycken fisk.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen VII. Vattenväsen.