Meddelare: Ol. Nilsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

Jag gifte mig i ett torpställe, som heter Orråsen, och där blev jag änkeman. Efteråt stod en av mina systrar för åt mig. En kväll gick hon och hämtade vatten ur en källa, som icke ligger långt på sidan. Medan hon var borta, hade jordbyggarne flätat halm på bjäsena åt korna. Jag sade till henne att ej röra där, och, medan hon var borta efter vatten ett tag till, hade de tagit bort det, där. Detta pågick flera gånger. Eljest så rustade de med kräken på mångahanda sätt, och det var en del, som strök med lite konstigt, hängde t.ex. upp sig alldeles bakvänt. Men så hade jag dit en viskarl, och han fick väl bukt med dem. Det där är då sanning, men det var märkvärdigt, att, medan gumman levde, var aldrig något sånt på färde.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.