Meddelare: Ol. Nilsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö

Det är två fäbodställen vid pass en halv mil här norr ut vid en tjärn. En tid hade jag en gård, som ett av de där ställena hörde till. Det var jag och en annan där och fiskade i tjärnen. Vi hade varit ute i regnet, så att vi var våta och skulle därför in i stugan och göra upp eld. Jag gick bort ett tag för att raska ihop något bränsle. Då kom där ur ett skjul framspringandes en liten hjulbent gubbe, som hade på toppmössa. Han pilade iväg bortöver vallen och in i skogen och syntes ha förvillande bråttom. Så det finnes nog folk, som vi inte kan se alltid, för någon riktig människa var det där icke.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.