Meddelare: Anders Mattsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

Det kan nog hända, att de där jordbyggarne tar åtskilligt av oss fast vi inte kan se det. Det var för bra nog länge sedan. En gubbe här i byn vaknade en morgon och tittade ut genom fönstret. Fick han så se, att det var en ofantligt stor fårhop i rågtovåkern. Gubben blev rasade, svor till och sprang upp för att jaga bort dem. Då han åter tittade i fönstret, varsnade han två personer, som höll på ta reda på dem. Han ut för att gräla, men då var alltsammans borta, och han kunde ej märka, att ett endaste strå i åkern var nedtrampat en gång. Så de tar bra nog vackert och omärkbart de där av Lucifers släkte, men nog ta de av oss. Det gör de.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.