Uppteckning nummer NM-SHA01325

Meddelare: Ingr. Margr. Persdotter  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Granboda

Min morbror, som var född omkr. 1750, sade, att i hans ungdom och även långt efteråt talade människorna mycket om en trakt, som de kallade Storjola. Den skulle vara mycket fruktbar och ligga långt uppe i Norrbotten. Flera stycken gav sig iväg för att söka rätt på Storjola, där de tänkte slå sig ned. Somliga av dessa hörde man aldrig menamnet av. En, som kommit igen, han hette Almgren. Var han bodde här i socknen, vet jag ej, men han hade gifte från Östbyn. - Storjola var nästan som Amerika nuförtiden.

Ur Hammarsedtska arkivet: Sägner I.