Meddelare: Maria Granbom  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hallsta

Strax hitom vår kyrka ligger en gård, som heter Lenån. Där bodde gammalt en man, som hette Gallik. Han hade bara otur med kräken. En gång gick ryggen av på en av hans kor, och det såg ut alldeles som hade någon kört över den. En annan gång måste han slakta ned en ko, och i halsen på henne fanns en knippa brända stickor. Slutligen nödgades han skaffa dit en viskarl för att få reda på, var felet låg. Denne sade, att han skulle ta och flytta sin ladugård. Förr kunde han ej få någon lycka med kreaturen, ty jordbyggarne hade sin landsväg mitt igenom ladugården. Så det blev en fläck av inägorna, som det aldrig växte något på, huru han än grundlade. Visgubben lät Gallik titta genom ett glas, han hade, och då fick han se, att hela denna sträcka var bebyggd. Gallik flyttade hela sin gård på sidan, och sedan blev allt bra.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.