Uppteckning nummer NM-SHA01333

Meddelare: Hjalmar Höglund  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

Det var under 1809 års krig. Major Tiberman kom till Borgsjöbyn och ville ha skjuts till Jämtkrogen. Han skulle ovillkorligen fram, ty han behövdes väl uppe vid norska gränsen. Nu fanns på stallet endast en gammal lebruten krake, och den ville de ej ha med, ty de ansåg, att han ej skulle orka fram. I alla händelser komme det att ta för lång tid. Men T. befallde dem att bara ta ut kräket. Det gjorde de, och T. gick tre varv runt hästen, och så sade han: "Nu går det!" Satte de sig så upp, och det bar iväg i ett enda sträck till Jämtkrogen. Hästen sprang som värsta sprakfåle. Skjutspojken fick två riksdaler, i drickspengar, och det tyckte han var alldeles för mycket. "Åh, du behöver det nog", sade T., "du ska få se, det tar tid att komma hem". - Pojken höll aldrig rå på hästen.

Ur Hammarsedtska arkivet: Sägner I.