Folkminnen

Uppteckning nummer NM-HHA0538

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Julaftonen ………………..

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Kristina Halvarsson  År: 1919

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Överturingen

Julaftonen d.v.s. dagen före juldagen kallades förr i tiden för Sjulsmässottan då gubbarna med sina drängar och söner voro tidigt uppe vanligen klockan 3 och efter sedan dom druckit kaffe med julbrännvin i som kallades "kask" gingo ut på vedbacken och gjorde upp eld till belysning på en tjock stor stubbe och högg ved för julhelgens behof. Den morgonen lyste det från alla gårdar af eldar från vedbacken. Otta betyder tidigt uppe t.ex. julotta. Sjul är ett mansnamn som användes i vissa delar af Norrland ända till förra hälften af 1800-talet. Det är en förändring af fornnordiska namnet Shule som användes i Norge, Jämtland och Hergedalen. En af Jämtlands största män i forna tider var Jarl öfver "Jämtland" under konung Östen af Nordrike" hade namnet Shule Trastigson.

Sjulsmässottan lär hafva sitt ursprung från Jämtland och har troligen uppkommit, af att någon Shule eller Sjul haft för sed att i "otta" på julaftonen varit med sitt folk på vedbacken i vedarbete.


Nordiska museet. Frågelista. Jul II.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA538


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


UTHUS

Vy

JORDBRUKSREDSKAP

Matta

Sko

Kniv