Titel: Två flickor turades om att vara ….

Meddelare: Maria Granbom  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hallsta

Två flickor turades om att vara i fäbodarna 14 dagar var hela sommaren. Där hade också jordbyggare sitt tillhåll, men det syntes ej annat tecken efter dem än barntrasorna, som de brukade hänga upp på kokstället inne i stugan för att få dem torra. Den ena flickan lät trasorna alltid vara i fred, och, om hon behövde flytta dem, tog hon varligt i dem med en pinne. Den andra flickan blev däremot arg, då hon fick se trasorna och kastade ned dem på golvet. Så en morgon hittade den där snälla flickan en ask i stugan, och i den var det en hop silversaker bland annat ett dussin skedar och en brudkrona. - Hon stod i begrepp att snart gifta sig. - Säger hon så för sig själv: "Det här är nånting, som inte hör mig till", för hon var ärlig på alla vis, den där flickan. Då kom där fram en liten gubbe och sade: "Det där ska du få, för att du varit snäll mot gumman min och låtit henne torka sina barntrasor i fred". - Den andra fick ingenting.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.