Titel: Fordom fanns det gott om troll, …….

Meddelare: Jon Jonsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Telje

Fordom fanns det gott om troll, som människorna fick ha skräck för, men så fanns det också personer, som kunde förvisa trollen till någon visplats, som de ej fick lämna. De där rumbindarne brukade resa upp stora stenar, som de nu för tiden kallar runstenar men som då benämndes rumbindartavlor. Det har funnits en sådan i Jämtkrog, men jag vet ej, om den är kvar än. Den har jag inte sett men däremot rumbindarstenar på Frösön. Långt tillbaka i tiden skulle en rumbindare ha förvisat ett till botten sv Storsjön. Då trollet var fastsatt där nere, kastade han till det två kalvskinn och sade, att det skulle plocka bort ett hår för varje år. Då alla håren var bortplockade, skulle det få komma upp igen. Då skrattade trollet så belåtet. Då kastade han ned en blytacka och sade, att det ej skulle få komma igen, förrän blyet var uppfrätt, men då teg det, ty det visste, att vattnet ej fräter bly. - Kanske det där Storsjöodjuret, de talar om, är det där trollet?

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen IV.