Uppteckning nummer NM-SHA01338

Meddelare: Maria Granbom  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö

Svenskarna höll på kriga med ryssarna. De hade med sig en gammal jude, och han blev rädd, då det började hagla kulor. Så sade en svensk trumslagare, som hette Dunder: "Kryp in i min trumma, så är du skyddad". Han gjorde så. Dunder tog till att dänga på trumman av alla krafter, och då blev han där inne alldeles tokig. Till slut måste han ut, och i förskräckelsen sprang han mitt emot ryssarna. De trodde, att det var trolleri med i spelet, eftersom karlen kom ut ur trumman. De tog juden rent ut för att vara hin onde själv. Så tog de till fötters och sprang allt vad de orkade, och det säges, att ryssarna än i dag sjunga i sin litania: "För Karl den tolvtes trumslagare och svenska trollkarlar oss bevara milde Herre Gud".

Ur Hammarsedtska arkivet: Sägner I.