Meddelare: Olov Nilsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

Syster min tjänade i en gård i Ö, där de var för baran alldeles värre. Han sög korna på låren, så att det blev stora sår. Somliga sade: "Inte är det baran! De har väl skubbat sig." Men det var nog inte så, ty han kunde suga dem mellan klövarna, så att det blödde. Kom det så en kväll en sån där kringresande gesäll, och han fick höra, huru de satt där och beklagade sig över baran. "Om ni vill", sade han, "så nog kan jag visa er, vem som rår om baran." Ja, ville han göra det, så nog tyckte de att det skulle vara bra. Då de satt sig att äta på kvällen, kröp gesällen under bordet. "Ja, bry er inte om mig! Låt mig ha mitt för mej". - Joo, si på". Det dröjde inte länge förrän käringen i granngården kom utspringandes med gröttvaran i hand. Hon hade fått så förvillat bråttom att hon inte fått tid att lägga från sig det, hon hade i händerna, en gång. Så stod hon en liten stund vid dörren, och sen gav hon sig iväg. - "Där hade ni hon, som rår om baran!" sade gesällen, och de hade nog själva misstänkt henne förut.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen.