Uppteckning nummer NM-SHA01346

Titel: Skattsägner.

Meddelare: Maria Granbom  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hovsta

Uppe i Lombäcken ligger en backe som på grund av sin form kallas "Getryggen". Det säges, att landsvägen i forna tider gått efter den där backen. Så berättas det, att under ofredsdagar skulle några uppe i landet ha packat in alla sina dyrbarheter och flytt under norskarna. Dessa förföljde. De flyende nådde Getryggen, men där gick kärran sönder, så att de ej kunde fortsätta längre, varför de grävde ned skatterna i backen, och där tros de ligga än. - Långt tillbaka i tiden var det två, som tog sig före att gräva där en midsommarnatt. Då fick de se en jamtrad komma körande efter vägen, som går strax nedanför. De ville ej visa, att det var där, varför de gick på sidan ett stycke, men då försvann jamtraden, ty det var endast en syn. Sedan kunde de ej finna igen platsen, där de hållit till och grävt. Emellertid hade de hittat en del järnskrot i backen.

Ur Hammarsedtska arkivet: Sägner II.